Informacje dla dziennikarzy

Profesor ZUT odebrały nominacje z rąk Prezydenta RP 26.02.2024 11:22

15 lutego Prezydent RP Andrzej Duda wręczył nominacje profesorskie dwóm Naukowczyniom Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. To Panie Profesor: Aleksandra Borsukiewicz oraz Grażyna Bortnowska.

 

Profesor Aleksandra Borsukiewicz jest absolwentką Wydziału Technologii i Inżynierii Chemicznej (1998 r.) Politechniki Szczecińskiej. Od 1999 r. pracuje w Katedrze Techniki Cieplnej (obecnie Katedra Technologii Energetycznych) na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Mechatroniki naszej Uczelni.

Od początku jej praca naukowo - badawcza związana była z energetyką OZE, głównie elektrowniami cieplnymi zasilanymi ze źródeł geotermalnych oraz biomasą rolniczą. Obecnie jej zainteresowania naukowe związane są z magazynowaniem energii, perspektywicznymi technologiami energetycznymi, zagospodarowaniem odpadowej energii termicznej oraz energetyką człowieka.

Prezydent Rzeczpospolitej Polskiej nadał pani Aleksandrze Borsukiewicz tytuł profesora nauk inżynieryjno-technicznych w dyscyplinie inżynieria mechaniczna postanowieniem z dnia 17 czerwca 2021 r.. Na osiągnięcia Pani Profesor złożyły się badania w zakresie praktycznej realizacji elektrowni z siłownią parową z czynnikami organicznymi (ORC), badania w zakresie wykorzystania algorytmów genetycznych do optymalizacji parametrów pracy podkrytycznego obiegu ORC oraz badania w zakresie podwyższania efektywności pracy siłowni niskotemperaturowych poprzez stosowania obiegów z mieszaninami zeotropowymi i obiegiem gazowym.

Więcej o dorobku Pani Profesor można przeczytać w tym numerze Forum Uczelnianego:

zut.edu.pl/fileadmin/pliki/wydawnictwo/Forum/Archiwum/FU_53.pdf

Na tej samej uroczystości, 15 lutego 2024 r., Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej wręczył także akt nadania tytułu profesora nauk rolniczych w dyscyplinie technologia żywności i żywienia (postanowienie z dnia 17 czerwca 2021 r.) Pani Grażynie Bortnowskiej.

Pani Profesor Grażyna Bortnowska jest absolwentką Wydziału Rybactwa Morskiego i Technologii Żywności Akademii Rolniczej w Szczecinie, obecnie Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

W badaniach naukowych zajmuje się modelowaniem właściwości fizykochemicznych niskotłuszczowych matryc spożywczych. Szczególną uwagę skupia na aspektach związanych z praktycznym zastosowaniem zaawansowanych technologii do wytwarzania układów emulsyjnych umożliwiających zwiększenie stabilności fizycznej i chemicznej substancji bioaktywnych, w tym wykazujących działanie przeciwnowotworowe, takich jak: skrobia oporna, β-1,3/1,6-D-glukany, koenzym CoQ0, koenzym CoQ10. Niezwykle ważnym osiągnięciem naukowym Pani Profesor Grażyny Bortnowskiej jest opracowanie technologii wytwarzania produktów spożywczych, która pozwala na kształtowanie parametrów termodynamicznych i kinetycznych substancji zapachowych należących do różnych klas związków chemicznych, z użyciem odpowiednio dobranych biopolimerów i/lub pozyskiwanych z nich ekstraktów.

Więcej informacji w tym numerze Forum Uczelnianego:

zut.edu.pl/fileadmin/pliki/wydawnictwo/Forum/Archiwum/FU_51.pdf

 

Fot. Przemysław Keler/KPRP oraz materiały prywatne prof. Bortnowskiej